Aşırı inatçılık
Ağlama, isteklerini ağlayarak, tepinerek yaptırmaya çalışma, öfke nöbetleri
İştah azalması, uyku düzeninde değişme
Huysuzluk
Elindeki oyuncak veya ev eşyalarını yere atma, fırlatma
“Hayır” kelimesini sıkça kullanma
Anne babaya ya da çevresindeki kişilere vurma
Kendi saçını çekme, yüzünü tırmalama gibi kendine zarar verici davranışlar. ANNE- BABALARA ÖNERİLER
Çocuğunuzun bu davranışlarının normal gelişiminin bir parçası olduğunu ve normal bir süreç yaşadığınızı unutmayın.
Çocuğunuzla inatlaşmayın. İnatlaşmanın iki tarafı da daha fazla öfkelendireceğini unutmayın.
Çok katı kurallarla eğitim vermekten ve disipline etmeye çalışmaktan kaçının.
Kendi başına yapabileceği şeyleri siz onun için yapmayın, kendi başına yapabilmesi için çocuğunuza alan yaratın.
Çocuk ısrarla bir şeyi almak ya da yapmak için ağlarsa, yeter ki sussun düşüncesiyle istediği şeyi yapmayın. Çocuğunuz sakinleşene kadar bekleyin ve sonrasında anlayacağı dille neden istediğini yapmadığınızı açıklayın. Ağlayarak ya da tepinerek istediği şeyi almasına ya da yaptırmasına asla izin vermeyin. Buna izin verirseniz istediği her şeyi bu yolla yaptırmayı öğrenmiş olacaktır.
Çocuğunuz inatlaştığında, huysuzluk yaptığında dikkatini başka yöne çekerek krizi yönetebilirsiniz.
Çocuğun tuvalet eğitimi için en uygun zamanı kollayın. Çocuk bunu sözel olarak ve hareketleriyle ifade ediyorsa tuvalet eğitimine başlanabilir. Sırf zamanı geldi diyerek çocuğun hazır olmadığı bir dönemde eğitime başlamak ve tuvalet eğitiminde çocukla inatlaşmak büyük hatadır.
2-3 yaş çocuğu sorgulama dönemindedir. “Bu ne?” “Niye?”, “Neden?” sorularını bıkıp usanmadan size soracaktır. Ne kadar yorgun olursanız olun çocuğun sorularını yanıtsız bırakmayın, terslemeyin. Bunun yerine, çok yorgun olduğunuzu ve sorularını biraz dinlendikten sonra yanıtlayabileceğinizi anlatın ve ondan dinlenmek için biraz zaman isteyin.
2 yaş dönemindeki çocuklar gelişim dönemi özelliği olarak karanlık, köpek, yılan, gök gürültüsü gibi şeylerden korkarlar. Onların korkularını küçümsemeden anlamaya çalışın. “Korkacak bir şey yok” yerine “Ben senin yanındayım” mesajını verin.
Çocuğa karşı kullandığınız hayırları mümkün olduğunca azaltın. Hayır demek yerine çocuğunuza mutlaka alternatifler sunun (Örneğin, dışarı oyun oynamak için çok karanlık oldu parka gidemeyiz ama odanda oyuncaklarınla oynayabiliriz).
top of page
Ara
bottom of page
Comments