Pasif Tüketim: Televizyon izlemek, okumak, müzik dinlemek.
İnteraktif Tüketim: Oyun oynamak, internette gezmek.
İletişim: Görüntülü sohbet, sosyal medya kullanımı.
İçerik Üretmek: Dijital sanat ya da müzik yapmak. Çocukların gelişiminde önemli bir role sahip olan bu ekranlardaki gördükleri, duydukları yada tecrübe edindikleri şeyleri dengelemek ve düzenlemek gerekmektedir. Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi’nin 2016 yılında yayınlanan rehberine göre 24 aylıktan (2 yaş) küçük olan çocuklar ekranla bir miktar zaman geçirebilir ancak bu süre anne veya baba gözetiminde olmalıdır.
18 aydan küçük çocuklarda görüntülü sohbet dışında ekran kullanımından kaçınmalıdır.
18-24 aylık çocuklarda ekran kullanımı söz konusu olduğunda yüksek kaliteli programlar tercih edilmeli ve birlikte izlenmelidir.
2-5 yaş arası çocuklarda ekran kullanımı günlük 1 saatle sınırlandırılmalıdır.
Daha büyük çocuklar söz konusu olduğunda, ailecek bir plan yapılmalı ve kurallar konusunda istikrarlı olunmalıdır. Çocukların ekran karşısında geçirdikleri süre ve sonrasındaki davranışları iyi analiz edilmelidir. Televizyonda izlediği bir şey yada bilgisayarda oynadığı bir oyun sonrasında davranışlarında olumsuzluklar görülüyorsa televizyonda izlediği o yayına veya bilgisayarda oynadığı o oyuna izin verilmemeli, kısıtlama getirilmelidir. Çocukların ekran başında geçirecekleri zaman iyi ayarlanmalı ve kişisel gelişimlerine katkı sağlanacak şeylere yönlendirilmelidir. Çocukların ekran karşısında kalma süresi, dengeli ve doğru olduğu sürece çocuk sağlığında olumsuz bir etki yaratmayacaktır.
top of page
Ara
bottom of page
Comments