Eğitim hayatınızın geleceği hakkında hiç ikileme düştünüz mü? Eğitim hayatınızın ilerleyen zamanlarında ikilemde kalacağınız bu soruyu kendi kafanızda erken cevaplandırmak hedefleriniz için çok belirleyici olacaktır. Ebeveynlerin %65i son tercih zamanlarında bu ikilem arasında çok kalıyorlar. Bir taraf özel üniversiteleri desteklerken bir tarafta tam tersine özel üniversiteleri kesinlikle reddediyorlar.
Tabi özel üniversite olayı biraz imkanlar konusu ama son günlerde özel üniversite konusunda ciddi bir sektör genişlemesi var ve ücretler gitgide cüzileşiyor. Diğer yandan birde burs imkanlarınız var. Özel üniversiteler ve devlet üniversitelerinin hem bir çok ortak hemde farklı yanları var peki, nedir bunlar ?
Ebeveynler için kararsızlık söz konusu olan en büyük konular arasında Özel Üniversite ve Devlet Üniversitesi arasındaki seçim en başlarda geliyor
İlk bakışta iki seçenekte birbirine çok yakın geliyor çünkü ne olursa olsun birey eğitim alıcak. İki üniversitede alanlarında uzmanlaşmış öğretmen ve profesör doktorlar var. Tabi bu öğretmenler değişkenlik gösterebiliyor. Bir çoğumuzunda bildiği gibi devlet üniversiteleri arasında herkesin kesinlikle gitmek isteyeceği bir çok üniversite var. Ama bunun yanında her devlet üniversiteside aynı şartlarda değil bir çoğunda sınıflardaki öğrenci çoğunluğu ve öğretmenlerin zaman azlığı söz konusu.Ne yapılırsa yapılsın bu değiştirelemeyecek gerçek eğer devlet üniversitelerinde okuyan bir yakınınız tanıdğınız varsa genellikle söyledikleri şeyler şunlardır; “Rektörün yüzünü gören cennetlik.” , ”Dersimi dinliyorum,sınavıma giriyorum ve çıkıyorum, bunun dışında hocalarla çok samimiyet kuramıyorum.” Tabi bu söylediklerim genelleme yani devlet üniversitelerinin %90a yakını böyle. Eğer aksini idda edicek olursa biraz araştırmanız yeter.
Özel üniversiteler bu hususta çok iyi bir tavır sergiliyor şayet kendimden biliyorum reklam vermemek ve üniversite adı söylemek istemiyorum devlet veya özel olarak.Ama size gerçekten söyleye bilirim ki öğretmenlerimle samimiyet içerisindeyim anlamadığım bir konu herhangi bir şey olduğunda çekinmeden dersten sonra aralarda veya herhangi hocanın müsait olduğu bir zamanda hocalarımla konuşuyorum.
Ayda en az bir kere rektörümüzün öğrencileriyle toplantıları oluyor konferans salonunda ve yani her derdimizi dikkate alıyor. Yani ben rektörle birebir görüşebiliyorum hazırlık sınıfında olmama rağmen.
Devlet üniversitelerinde öğrenci çok olur dedim bunun artılarıda var tabi daha kolay arkadaş edinme çevernin olması gibi bunlar size ekstra bir artıdır sosyalleşmek için ama özel üniversitelerindede azımsanacak bir çoğunluk yok tabi aynı şeyler özel üniversitelerdede var. Ama derslerde bu durum sıkıntı olabiliyor bu kadar fazla öğrenci olması kişi başına düşücek ilgi derecesini minimuma düşürüyor.
Ayriyeten özel üniversitelerde yabancı öğrencileri çoğunluk olarak görebilirsiniz tabiki bursluluklarından dolayı yurt dışından gelen öğrenciler burslu olarak gelmek zorunda oluyor genelde ve çoğunlukla özel üniversiteler bu imkanları sağlayabiliyor. Benim üniversitemde hazırlıkta %25-27 oranında yabancı oranı var yani bu bana çok büyük bir katkı çoğu Türkçebilmiyor ve sizde İngilizce konuşmak zorunda kalıyorsunuz.Onların kültürünü öğreniyorsunuz, onlara kültürünüzü öğretiyorsunuz bunlar çok büyük artılar.
İmkan konusunda konuşmak istersek bildiğiniz gibi özel üniversiteler kendi dayanakları ve kaynakları var yani bir proje yaptığınızda devletteki gibi prosedürlerle çok zaman harcamıyorsunuz eğer projenizin elle tutulur ve mantıklı bir yanı varsa emin olun desteğinizi özel üniversitelerden alabilirsiniz. Güneş gibi parlayarak 1-0 önde başlıyorsunuz diğer projelere göre.Kütüphane,laboratuvar ve derslik imkanları da buna dahil tabikide. Yani anlatmak istediğim şey aslında devletin devlet üniversitelerine verdiği destek özel üniversitelere çoğu zaman yetişemeyecek düzeyde.Bu sebepten dolayı özel üniversitelerdeki imkanlar yardımıyla öğrenciler görsel deneylerle daha destekli olarak öğreniyorlar.
Buda tabiki başarı oranını arttırabilecek bir faktör. Arttırabilecek bir faktör diyorum çünkü olay öğrencinin kendisinde biter son noktayı yine öğrenci koyuyor.
Ayriyeten çoğu özel üniversitelerin şirketlerle veya kurumlarla anlaşmaları oluyor staj yada mezun olunca iş bulma açısından.Yani açıkçası size bir torpil gibi bir durum siz 2.-3. sınıftayken gidiyorsunuz seçilen anlaşmalı şirketlerde stajınızı üniversite bünyesinde yapıyorsunuz.
Yani buda demekki alanınızda uzman staj merkezlerinde deneyim ve tecrübe kazanmak demek bu ekstra bir puandır geleceğe yönelik. Devlet üniversitelerinde bu staj imkanları çok daha kısıtlı genellikle staj yapacağınız yeri siz seçiyorsunuz eğer sizi bir şirkete yönlendiren profesyonel bir öğretmeniniz yoksa.
Ailelerin özellikle özel üniversiteler hakkındaki korkusu çocukalrı burslu kazanmadıysa düşünülen şey her zaman şudur ; "Oğlum sen gidiceksin ama onlar paragözlü üniversiteler,seni sınıfta bırakmaya çalışacaklar sürekli para sömürmek için." Tamamen yanlış bir ön yargıdır bu yani dayandırılacak bir tutanak yok.
Hatta para verilmesi bazen öğrenci yararına bile olabiliyor öğrenci madem para veriyorum sınıfta kalmayayım derslerimi vereyim ekstradan yaz okuluna para vereceğime gider tatilimi yapar veya başka alanlarda paramı kullanırım diye düşünüyorlar.
Yani bu önyargıyı atlatmak lazım önce bir sağlıklı düşünmek için böyle bir yargı olduğunu biliyorum çünkü ilk gönderirken benim ailemde böyle tedirgindi ama şimdi üniversitedeki öğretmenlerimden benim hakkımda bilgi bile alabiliyorlar derslerim veya sınav tarihleri tatil tarihleri veya bunun gibi şeyler.
Özetlemek gerekirse, özel üniversiteler ve devlet üniversiteleri bir çok ortak paydaya sahip olsada aralarında neredeyse bir uçurum kadar fark var benim kânaatımca.Eğer oturup iki seneçeğinde artı ver ekilerine bakılırsa mantıklı seçim özel üniversitedir ama en baştada söyledğim gibi bu bir imkan meselesi ama bursluluk durumuda var tabi.
Ama eğer imkanlar el veriyorsa ve durumunuz müsaitse burslu veya burssuz özel üniversiteler devlet üniversitelerine göre daha iyi bir eğitim hayatı daha iyi imkanlar ve bunların doğrultusunda daha iyi bir kariyer ve iş hayatı sağlar.
Comments