top of page
Yazarın fotoğrafıOkan Bal

10 Aylık Bebek Gelişimi

10. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir? Bebeğinin bir hayli hareketlendiği bu dönemde, 10 aylık bebek ne yapar sorusunu aşağıda cevaplandırdık.

  1. Bebeğin bu ay sana ya da bir yere tutunarak ayağa kalkabilir.

  2. Oyuncağını almaya kalktığında karşı koyabilir.

  3. Yüzüstü yatarken oturur duruma geçebilir, oturur durumdan ayağa kalkabilir.

  4. Bir anlık ayakta kalabilir.

  5. İsteklerini işaret edebilir, ağlamadan belli edebilir.

  6. Küçük cisimleri başparmak ve diğer parmaklarını kullanarak kaldırabilir.

  7. El sallayabilir ya da alkış yapabilir.

  8. “Sıralama” adı verilen bir yere tutunarak yürümeye başlayabilir.

  9. “Ce-eee” oyununu kendi başına başlatabilir.

  10. “Hayır” kelimesini anlayabilir ama her hayır dendiğinde uygulamaz.

  11. Bir cismi isteyerek elinden bırakabilir. Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar.


10. Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır? Artık büyüyen ve sana derdini anlatmaya çalışan bebeğinin gelişimine katkı sağlamanı kolaylaştıracak fikirlerimiz var. 10 aylık bebek nasıl eğitilir diye soruyorsan, aşağıdaki iki maddeyi uygulayabilirsin. Konuş Onunla: 10 aylık bebeğinin gelişimi için onunla sürekli konuşmalısın. İşaret ettiği veya söylemeye çalıştığı birşey varsa, bebeğine onun ne olduğunu net bir şekilde söylemelisin. Örneğin suyu veya oyuncak bir treni gösterdiğinde “evet o bir tren ya da su mu istiyorsun?” gibi net cevaplar vermelisin.Tabii bunları yaparken hemen konuşamayacağını göz önünde bulundurmalısın. Sonra hayal kırıklığına uğrama! Fakat şunu da unutma bebeğin bir taklitçi ve söylediğin her şeyi kaydediyor. Söylediklerin bu ya da anlattıkların ileri de konuşma olarak geri dönecek… Gün boyu yaptığın şeyleri anlatabilirsin. Yemekten bahsedebilir, eğer çalışıyorsan işin hakkında bir iki cümle kurabilirsin. 10 aylık bebek nelerden anlar diye düşünüp, bulduğun cevaba göre onunla konuşmayı azaltmamalısın. Kağıt - Kalem Almalısın: Bebeğine defter ve kalemler alabilirsin. Tabii bu araçların mutlaka bebeklere uygun ürünler olmasına dikkat etmelisin. Henüz bir Picasso olamayacak ama yaptığı her çizim ve şekiller el ve göz koordinasyonu için çok önemlidir. Fakat hangi elini kullanırsa kullansın asla müdahale etmemelisin. Sağlak ya da solak olması önemli değildir ve hangi elini kullanacağına bebeğin karar vermelidir.

10 Aylık Bebeğin Beslenmesi Geçen ay sizinle masaya oturmaya başlayan bebeğin bu ayda masadaki yerini mama sandalyesi ile almalı. Artık meyveleri daha pütürlü bir şekilde eline verebilirsin. Bu ay bebeğin ek gıdaya alışmış olup anne sütü veya mama istemeyebilir ya da tam tersi daha düşkün olabilir. Ancak, 10 aylık bebek ne yemeli diye soruyorsan, şunu aklından çıkarma sakın; anne sütü ya da mama da gerekli, ek gıda da… Bu noktada bebeğin ile beslenmesi hakkında dengeyi iyi kurmalısın. Bu konuda doktorundan bilgi alabilirsin. Bebeğine gıda olarak kendiniz için yaptığın yiyeceklerden vermeye başladıysan veya başlamayı düşünüyorsan bunları tuzsuz ve baharatsız yapmaya özen göstermelisin. Yemekleri ayrı yapmak yerine, tuz ve baharatını atacağın anda bebeğin için bir parça ayırarak kendiniz için yaptığına tuz ve baharat ekleyebilirsin.

Bebeğimi Memeden Ne Zaman Kesmeliyim? Bebeğin artık 10. ayına girdi ve emzirmeye devam ediyor musun? Eski özgür günlerini özledin mi? Artık memeden kesme vakti geldi mi? Bu sorular ile kafan mı karışıyor ya da her kafadan bir ses mi çıkıyor? Şimdilik bu sorunları unut! 10 aylık bebek nasıl beslenmeli sorusuna cevabımızda, hala anne sütü önemli bir yerde. Hatta, bebeğinin ilk 2 yılında anne sütü vermeni tavsiye ediyoruz. Eğer sütün varsa emzirmeye devam etmen hem bebeğinle güven ilişkisi açısından hem bebeğinin organ ve doku olgunlaşmasını sağlamak açısından önemli. Eğer yeterince anne sütün yoksa ve ilk 6 ay sadece anne sütü verebildiysen ne mutlu sana ve bebeğine. Bunu düşün ve mutlu ol! 6. aydan sonra bebeğinin öğünlerine ek gıda ekleyerek beslenme düzenini değiştirdin. Böylece emzirme zamanları da tek ya da iki öğüne indi. Eh, işe başladıysan mecburen sütünü sağarak biberonla vermeye de başladın. Verebildiysen sadece akşam ya da sabah meme ile beslemeye de devam ederek 10. aya geldin. Gerek emzirerek gerekse de anne sütünü sağarak devam edebileceğin kadar emzirmeye devam etmen muhakkak iyi olur. Bunu düşünerek kendini motive edebilirsin. Etrafın dediklerini çok da önemseme.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi

34-35-36. ayların en önemli özelliği çocuğunun artık okul öncesi döneme geçiyor olmasıdır. Çocuğunun tüm beceri alanlarında büyük...

19-20-21. Aylık Bebek Gelişimi

Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim 18-19 ay:  Acemice koşar, ayaktayken düşmeden oyuncak fırlatabilir. Alçak sandalyeye oturur, büyük...

25-26-27 Aylık Bebek Gelişimi

25 AYLIK BEBEK Her çocuk farklı olup belli aşamalara kendi yaşlarındaki çocuklara göre daha erken veya daha geç ulaşabilirler. Onun...

Comments


bottom of page