top of page

12 Aylık Bebek Gelişimi

12. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir? Bebeğin 1 yaşında! Büyüdü, kocaman oldu. Aşağıdaki listede 12 aylık bebek neler yapar sorusuna cevaplar hazırladık. Oku ve bebeğinin hareketleri nasıl gelişti, tavırları nasıl değişti, takip et!

  1. Eşyalara tutunarak yürüyebilir.

  2. Yatağına ya da koltuklara tırmanarak çıkıp inebilir.

  3. Çekmeceleri ya da sepetleri karıştırmaya bayılır ve içindekileri dışarı çıkartmaya bayılır.

  4. Örtüleri çeker.

  5. Bir bardaktan kendi başına ya da yardımla bir şeyler içebilir.

  6. Kendi bulduğu garip bir dili konuşabilir.

  7. İşaret olmadan sözlü emirleri anlayıp uyabilir.

  8. Top oynar, ona yuvarladığın topu geri sana yuvarlar.

  9. Yürümesine rağmen hızlı hareket edebilmek için emeklemeye devam edebilir.

  10. Tek elini tuttuğunda adım atar.

  11. “Anne”, “Baba” isimlerini bilir. “Anne nerede?” dendiğinde dönüp sana bakar.

  12. Anneden ayrıldığında ağlayabilir.

  13. Yabancıların kucağına gitmez, ağlar. Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar.


12 Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır?

  1. Bebeğinin büyümesini göz önünde bulundurarak hareket etmelisin. 12 aylık bebek fiziksel gelişimi, artık bebeğine alanlar yaratmanı gerektirir, çünkü artık bebeğin -yavaş ya da hızlı- yürüyebiliyordur.

  2. Ayakkabı giymemesi gerektiğini daha önceki aylarda söylemiştik. Yine evdeyken mevsim yazsa çıplak ayak, kışsa çorapla yürütmelisin.

  3. Kuralları öğrenmesi çok önemlidir. Hatta öyle ki, 12 aylık bebek nasıl eğitilir diyorsan, bu akla gelecek ilk tavsiyelerden biri olabilir. Bebeğinin bir şeyi yapmasını istemiyorsan net bir şekilde “Hayır” demelisin. Fakat olur olmaz her şeye de “hayır” dememeli sadece gerçekten yapmaması gereken anlarda hayır demelisin. Çünkü çok fazla bu komutu duyduğunda durması gerektiğini anlamayabilir ya da dikkate almayabilir. “Teşekkür ederim” “lütfen gibi kelimeleri de bebeğine öğretmelisin.

  4. Gözetimin altında bir şeyler yapmasına izin vermelisin. Kendi kendine bir şeyler yapabilirse kendine güveni artacaktır.

  5. Sabretmeyi öğrenmesi için her ağladığında ya da çağırdığında hemen yanına gitmemelisin.

12 Aylık Bebeğin Beslenmesi Artık bebeğin 1 yaşında oldu. Bu demek oluyor ki, 12 aylık bebek beslenme programına inek sütü, bal gibi 1 yaşına kadar izin verilmeyen gıdalar eklenebilir. Yeme kuralları ise daha önceki aylar ile aynıdır, fakat bazı değişiklikler vardır. Bu ayda bebeğinin her ısırığı sayılır. Çünkü sınırlı doyma noktası vardır. O nedenle her lokmasının besleyici olmasına dikkat etmelisin. Bebeğinin sinirli ve huysuz olmasını istemiyorsan, beslenme düzenine uymalı ve öğün atlamamalısın. Kalorisi az besin değeri yüksek gıdaları tercih etmelisin. Her kalori eşit değildir. Örneğin 100 kalorilik muz ile 100 kalorilik çikolata eşit değildir. Bebeğinin zayıf olduğunu düşünüyorsan ve 12 aylık bebek nasıl kilo alır diyorsan, hemen söyleyelim, bebeğinin kilo alımı muhtemelen istediğin gibi gerçekleşmeyecektir. Bu dönem bebeğin çok hareketlendiği bir zamandır. Buna ek olarak, önceden de belirttiğimiz gibi bebeğinin artık doyma noktasına daha çabuk ulaşmaktadır. Az yediğini düşünmene gerek yok! Artık sindirim sistemi eskisinden daha etkili bir biçimde çalışıyor ve yediklerini sindirebiliyor. Az yese bile besleyici gıdalar ile etkili biçimde besleyebilirsin. Bu dönemde çok sevdiği yiyecekleri reddedip başka yiyeceklere yönelmesi de mümkün. On ikinci ayda çatal ve kaşık da kullanabilir. Hatta birilerinin yardımı olmadan kendi başına yemek yemek ister.

12 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Onbirinci ayla benzerlikler gösteren bu dönemde 12 aylık bebek uyku saatleri 10-12 arasındadır. Fakat gündüz uykusu değişmeye başlar. Çoğu bebekte hala iki ayrı gündüz uykusu ihtiyacı olsa da, bazı bebekler gündüz uykusunu bire indirir. Hatta en önce sabah uykusunu bırakır. Senin bebeğin de tek uykuya geçiyorsa, öğle uykusunu ve gece uykusunu biraz öne çekerek bebeğinin yorgun ve bitkin düşmemesini sağlayabilirsin.


Kendi Başına Beslenmeyi Reddetmek

  1. Bebekler kendi başına beslenmeleri gerektiğinde anneden vazgeçmeleri gerektiğini düşünebilir ve bebek kalmak isteyebilirler. Bebeğini bu konuda zorlamanı önermiyoruz.

  2. Eğer beslenmek istiyorsa onu sen besleyebilirsin. Tabii yavaş yavaş kendi kendine beslenmeye alıştırmak kaydıyla. Ona kendi kendine yemesi için küçük oyunlar yapabilirsin. Mesela elinin altında ya da ulaşabileceği yerde kaşık, su içme şişesi gibi şeyleri bulundurabilir ve zorlamadan onlara ulaşabileceğini alt mesaj olarak verebilirsin.

  3. Ayrıca yemeklerde parmak besin vermek de kendi kendine beslenmenin öncüsüdür, bunu da ihmal etmemelisin.

  4. Kendi kendine yediği zamanlarda da onu cesaretlendirip övebilir ve yaptığı işte güven verebilirsin.

İlk Doğum Günü Partisi Tebrikler! Artık bebeğiniz 1 yaşında, bu ay bebeğinizin ilk doğum gününü kutluyorsunuz. Ve siz de anne baba olmanın ilk yıldönümünü tadıyorsunuz. Bunu kutlamak için büyük bir parti yapsak ne güzel olur diye düşünebilirsiniz. Lütfen dürüst olalım. Bu ilk parti bebekten ziyade aileler için bir kutlamadır. Hatırlayın ki o koca bir yaşında olmakla beraber hala bir bebek ve o gün olanların çoğunu belki de anlamayacak hatta korkacak. O özel günde, balonlar, maytaplar, pastalar ve kendisini izleyen, onla konuşmaya çalışan bir sürü insanın çıkardığı gürültü arasında bu kutlama onu gözyaşlarına da boğabilir. Eğer parti yapmayı düşünüyorsanız bu olasılığa da şimdiden hazırlıklı olun. Her halükarda kutlamak isterseniz unutmayın ki o bir bebektir. Bebek ve sizin için mümkün olduğunca sorunsuz bir kutlama yapabilmeniz için işte size bazı ipuçları: • Öncelikle misafir sayısını çok arttırmamaya çalışın. Çünkü ne kadar çok kişi ve ses, siz ve bebeğiniz için o kadar çok stres demektir. • Hava uygunsa, partiyi dışarıda da yapabilirsiniz. Bebekler kendilerini sınırlayan dört duvarın olmadığı dışarısını daha çok severler. • Eğer bir palyaço falan getirtmeyi düşünüyorsanız, bebeğin tepkisine saygılı olun. Eğer korkarsa, korkusunu yeneceğini beklemeyin. Gösteri hakkında onunla konuşun ve onu mümkün olduğunca uzak tutun. • Pastasından tattırın. Bebeklere tatlı verilmesine karşı olan biz doktorlara rağmen, arada böyle tatlı kaçmaklara müsaade ettiğimizi de söylemliyim. O şekeri nasıl olsa bir gün tadacak, niye bu ilk deneme birinci doğum günü partisinde olmasın ki. • Uyku programına sadık kalın. Partinin zamanını bebeğinizin normal zamanında uyuyabileceği şekilde ayarlayın. • Sizin de iyi vakit geçirmeniz gerekir. Bahsettiğimiz gibi bu aynı zamanda sizin de bir kutlamanız. Yemek hazırlığı ve temizlikle tüm vakti geçirmek partinin tadını kaçorabilir. Öncelikle kolay yapılacak yiyecekler planlayın, hatta imkanınız varsa bir yerlerden hazır ev yapımı yiyecekler de ısmarlayabilirsiniz. Böylece siz de bebeğiniz ve ailenizle daha iyi vakit geçirebilesiniz. • Bu günü hatıra olarak saklamak için mutlaka fotoğraf çekin, videoya alın. Düşünsenize, büyüdüğünde kendi çocuklarına ve eşine gösterebileceği ne güzel bir anı.

Aşı Takvimi Bebeğinin bu ay aşı takvimi biraz yoğun! KabakulakKızamıkKızamıkçıkPnomökökSu çiçeğiİlk kezİlk kezİlk kez4. doz1. doz

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi

34-35-36. ayların en önemli özelliği çocuğunun artık okul öncesi döneme geçiyor olmasıdır. Çocuğunun tüm beceri alanlarında büyük...

19-20-21. Aylık Bebek Gelişimi

Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim 18-19 ay:  Acemice koşar, ayaktayken düşmeden oyuncak fırlatabilir. Alçak sandalyeye oturur, büyük...

25-26-27 Aylık Bebek Gelişimi

25 AYLIK BEBEK Her çocuk farklı olup belli aşamalara kendi yaşlarındaki çocuklara göre daha erken veya daha geç ulaşabilirler. Onun...

Comments


bottom of page