top of page
Ara
19 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Anne adaylarının en çok merak ettikleri sorulardan biriyle başlayalım: 19 haftalık gebelikte anne karnı ne kadar büyür? Göbeğinin altında hissettiğin rahmin artık 1.3 cm büyüklüğünde. Artık kendini belli ediyor. Rahmin tepe noktası 20.hafta civarında göbek deliğinin hizasını bulacak. Bu ayın sonunda rahmin, göbek deliğinden 2 cm kadar yukarıda olacak. Bu aşamada hamile olduğunu artık kimseden saklayamayacaksın.
19 hafta gebelik kilosu ise bir diğer merak edilen konu. Şimdiye kadar toplam kilo alımın ortalama 3.6 ila 6.3 kg. Bu kilonun sadece 200 gramı bebeğine ait. Plasenta hemen hemen 170 gr, amniyotik sıvı ise yaklaşık 320 gram. Rahminin ağırlığı 320 gram, göğüslerinin her birinin ağırlığı ise 180 gram civarında. Bunlar elbette ortalama rakamlar.
19 Haftalık Gebelikte Beslenme: 5-6 Öğün Önemli!
Araştırmalar, gün boyunca sık ve az öğünler yiyen kadınların, üç büyük öğün yiyen kadınlara göre- kalori ve kilo alımı aynı olsa bile- büyümekte olan bebekleri için daha iyi beslendiklerini gösteriyor.
Gün içinde 5-6 küçük öğün yaparak kan seviyesini ve şekerini dengede tutmanın fetal gelişim için daha iyi olduğu tespit edilmiş. Çünkü 3 büyük ana öğün gün içinde kan seviyesinin yükselip alçalması anlamına gelir. Bu büyümekte olan bir bebek için faydalı değildir. Ayrıca sık sık ve az az yeme felsefesi mide bulantısı, yanması ve hazımsızlık şikayetleri için de birebir.
Gebelikte Bitkisel Ürünlerin Kullanımı:
Gündelik hayatımızda bitkisel ürünlerden ne kadar destek alsak da hamilelik döneminde şifalı bitkilerin kullanımında mutlaka doktoruna danışmalısın. Örneğin eğer kabızlık sorunu yaşıyorsan sinameki içeren çaylar kullanmak isteyebilirsin ancak sinameki rahimdeki kasları uyarır ve düşüğe neden olabilir. Bazı bitkiler bağırsaklarını ve bebeğin bağırsaklarını rahatsız edebilir. Bu yüzden gerek bitkisel çayları gerekse ilaçları kullanırken mutlaka doktoruna danışmalısın. Unutma hamilelik bir hastalık olmasa da vücudun ve hormonların bambaşka çalıştığı bir dönem.
Gebelikte Kalsiyum Alımı:
Hamilelikte günlük kalsiyum ihtiyacı hamilelik öncesine göre %50 artar. Her gün yaklaşık 1200 mg. kalsiyum almak çok kritiktir. Elbette net miktarları doktorunla konuşmalısın. Süt, yoğurt ve peynir ürünleri, badem, tofu, brokoli gibi besinler kalsiyum açısından zengindir.
Son Yazılar
Hepsini GörGebelikte 34.haftada anne adayı Gebelikte 34. Haftada artık doğum zamanı iyice yaklaşmış anne adaylarımız ve baba adaylarımızda heyecan...
10
25. Hafta Bebeğinizin durumuGebeliğin 25.haftasında artık bebeğin kalp atışlar net bir şekilde duyulmaya başlanır. Bebeğin cinsiyeti...
10
12.Hafta Gebelik Şikayetleri Nelerdir? 1. Baş Ağrısı 12 haftalık gebelikte baş ağrısı normaldir. Bunun sebebi artan kan üretimidir. Kan...
10
bottom of page
Comentarios