top of page
Yazarın fotoğrafıOkan Bal

39. Hafta Gebelik Gelişimi

Doğum her an başlayabilir peki doğum belirtileri nelerdir. Bebeğin hareketlerinde azalma olması Kanama başlaması Suyun sızıntı şeklinde ve hafif olarak gelmeye başlaması Bu belirtilerde doğum başlıyor olabilir bu durumda hemen hastaneye girmelisiniz bu belirtileri önemsemeniz ve dikkate almanız hem siz hem bebek açısından önem taşımakta.

Normal doğum mu sezaryen doğum mu ? Aslında bu durumu doktorunuz ile konuşarak en doğru karara varabilirsiniz çünkü doktorunuz gebelik süreci boyunca anneyi ve bebeği takip etmiş ve gebelik sürecinde herhangi bir sorun yaşamadan bu döneme gelinmişse ayrıca bebeğin kilosu normal sınırlardaysa yani çok kilolu değilse,yapılan vajinal muayenede çatı darlığı tespit edilmemişse ve anne de normal doğumu destekliyorsa normal doğum yapılabilir. Bebeğin makat pozisyonunda gelmesi,bebeğin doğum pozisyonunun ters olması, bebek çok iri ise ve doğum kanalından geçemeyecek olması,bebeğin yan pozisyonda olması,doğum sancılarının başladığında bebeğin kalp atışlarında bozlumla gözlemlenmesi,bebeğin yeteri kadar oksijen alamaması gibi durumlarda sezeryan doğum yapılabilir. Normal doğum ve sezeryan doğum arasındaki farklar sayfamıza buradan ulaşabilir detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kadınlar doğumdan sonra vücutlarında neler olacağını merak eder işte onlar 9 ay boyunda çok şeyler yaşadınız vücudunuz bir çok değişime girdi doğum beklenen gibi geçse dahi hemen eskisi gibi olamayacaksınız bunun için zamana ihtiyacınız olacak. Her gebe kadın doğumdan sonra kilo vermek ister doğum gerçekleştikten sonra yaklaşık 5 kg kadar vermiş olacaksınız bu 5 kilonun 3,5 kg küçük bebeğiniz geri kalan 1,5kg ise plasenta ve amniyotik sıvıdan oluşur. Ancak gebelikte önceki kilonuza ani bir dönüş yapamayacaksınız. Bu dönemde doğumdan sonra rahimde bulunan hücreler artık vücudu terk etmeye başlar bu yüzden kanamanız olacaktır buna loğusa kanaması ismi verilir ve 1-2 hafta sürebilir. Bu kanama şeklindeki sıvı zaman geçtikçe sarımsı bir akıntı biçimine geçecektir. Doğumdan sonra psikolojik iniş çıkışlar olabilir bu çoğu kadında yaşanmaktadır 9 ayın verdiği yorgunluk,bitkinlik ve halsizlik birkaç hafta daha sizinle birlikte olacak ayrıca iştahınızda değişmeler olabilmekle birlikte az yada çok yemek yiyebilirsiniz. Aşağıdaki Belirtileri fark ederseniz doktorunuzla mutlaka paylaşınız –Her zamankinden fazla bir kanamanız varsa, doğum gerçekleşmesinin ardından 4 gün süren kırmızı ve parlak kanamanız mevcutsa. -Herhangi bir enfeksiyon geçirdiğinizi düşünüyorsanız idrar yaparken problem yaşıyorsanız, karnınızın alt bölgesinde ağrı varsa, kaslarınızda ağrı ve yorgunluk hissi varsa. -Doğum gerçekleştikten sonra panik atak bir ruhsal bulanım, uyuyamamak ve uzun süren ağlamalı halleriniz mevcutsa.

39 Haftalık Gebelik Doğum Belirtileri Anne adaylarının en çok merak ettiği şeylerden biri de doğum sürecinin başladığına dair belirtilerdir. Belli belirsiz bazı işaretler doğum sürecinin başladığını gösterir ama esas belirti sancılardır ve onları hissetmemek mümkün değildir.

  1. Rahim ağzının incelmesi ve yumuşaması: Doğum süreci ilerledikçe 2.5-3 cm kalınlığında olan rahim ağzı yavaş yavaş kağıt gibi incelir. Son dönemlerde haftada bir kontrole gideceğin için rahim ağzının yüzdelik olarak ne oranda inceldiğini doktorun takip edecektir. Rahim ağzı %100 incelmişse doğuma hazır demektir.

  2. Rahim ağzının açılması: Doktorun sana rahim ağzının açılmaya başladığını da söyleyebilir. Rahim ağzının açılması cm ile ifade edilir. Doğum sırasında 0’dan 10 cm’e kadar açılır. Rahim ağzının incelmesi, yumuşaması ve açılması diğer doğum belirtilerinden önce gelir. Gerçek kasılmalar başlamadan günler hatta haftalar önce başlayabilir.

  3. Suyun patlaması: Doğum sürecinin başlangıcından sonraki herhangi bir zamanda amniyotik kese sızıntı yapmaya başlar veya patlar. Filmlerde gördüğün o yol ortasında şar diye yere dökülen su elbette sadece filmlerde oluyor. O yüzden endişelenme. Genelde su kesesi doğum sırasında veya hastanedeyken patlar. Aslında işlerin düzgün gitmesi veya bebeğin durumunu daha iyi kontrol etmek için doktorun da patlatabilir.

  4. Kasılmalar: Doğum sürecinin başlangıcında rahim kasılmaya başlar. Bebeğini rahim kanalında aşağıya doğru hareket ettiren de bu kasılmalardır. Doğum sancıları belinde ve karnında kramp ve rahatsızlık hissiyle başlar ve pozisyon değiştirdiğinde de geçmez. Zamanla şiddetlenir ve belli bir düzen tutturur.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

34. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebelikte 34.haftada anne adayı Gebelikte 34. Haftada artık doğum zamanı iyice yaklaşmış anne adaylarımız ve baba adaylarımızda heyecan...

25. Hafta Gebelik Gelişimi

25. Hafta Bebeğinizin durumuGebeliğin 25.haftasında artık bebeğin kalp atışlar net bir şekilde duyulmaya başlanır. Bebeğin cinsiyeti...

12. Hafta Gebelik Gelişimi

12.Hafta Gebelik Şikayetleri Nelerdir? 1. Baş Ağrısı 12 haftalık gebelikte baş ağrısı normaldir. Bunun sebebi artan kan üretimidir. Kan...

Comments


bottom of page