Tebrikler, hamileliğinin sonuna geldin! Muhtemelen hayatının en eşsiz dönemini 40 haftalık gebelik macerası sırasında geçirdin. Fakat artık sabrının da sonuna gelmiş olabilirsin. 40- 41 haftalık gebelik ve hamileliğinin son demlerinde yaşayacakların!
Bebeğin artık gününü doldurmuş durumda. Kilosu 2700 ila 4000 gram arasında, boyu da 48-56 cm civarında olabilir. Ama tamamen sağlıklı oldukları halde bazı bebekler daha iri ya da daha ufak da olabilir.
Bebeğin dışarı çıktığında hala fetal pozisyonda büzülmüş olduğunu görebilirsin. Bunun tek nedeni alışkanlık ve rahatlıktır. Daracık rahmin içinde 9 ay geçirdikten sonra şimdi istediği gibi gerinebileceği kadar yerinin olduğunu fark etmesi zaman alabilir.
Onunla karşılaştığınız anda bol bol konuşmayı ve hoş geldin demeyi unutmayın çünkü senin de babasının da sesini tanıyacaktır.
Anne Karnında Günü Geçen Bebek
Eğer bebeğin vaktinde gelmeyecek olursa hiç de yalnız sayılmazsın. Tüm gebeliklerin neredeyse yarısı 40 haftayı geçer. 41.hatta 42.haftaya kadar uzar. Ama doktorun 42 haftayı geçmesine izin vermeyecektir.
Bebeklerin %5’ten azı beklendikleri tarihte doğarlar. Fakat gününü geçirmiş bir bebek çoğu zaman aslında gününü geçirmiş değildir. Tarih baştan yanlış belirlenmiştir.
Daha ender olmakla birlikte bir bebek gerçekten gününü geçirmiş de olabilir. Böyle durumlarda bebek çıktığında genellikle cildi kurumuş, çatlamış, soyulmaya başlamış, sarkmış ve kırışmış olur ama bunların hepsi geçicidir. Bunun sebebi cildi koruyan verniks tabakasının doğum tarihi yaklaşırken önceki haftalarda yok olmuş olmasıdır.
Günü geçmiş bir fetüsün tırnakları ve muhtemelen saçları da daha uzun olacaktır. Cildinde de neredeyse hiç bebek tüyü bulunmayacaktır. Ayrıca daha uyanık, gözleri açık ve dikkatli olarak doğacaktır.
Hastaneye Ne Zaman Gitmeliyim? Birçok çifte, 5 ila 10 dakika aralıklarla gelen sancılardan 1 saat sonra hastaneye gitmeleri önerilir. Bununla birlikte hastane çok uzaksa, ulaşım zorsa, hava kötüyse en kısa sürede evden çıkmakta fayda vardır. Doğum süreci henüz gerçekten başlamamışsa hastaneye gittiğinde eve geri gönderilme riskin de vardır. Gittiğin zaman doğum süreci işaretleri açısından değerlendirilirsin ve buna göre karar verilir. Eve gönderilirsen hayal kırıklığına uğrama, mutsuz ya da öfkeli hissetme. Çünkü birçok kadının doğum sürecine girip girmediği tam olarak hastanede yapılan doğum süreci kontrolü işlemi ile anlaşılır. Bu telefonda anlaşılacak bir şey değildir. Bazı hastaneler ise seni geri göndermek yerine bir odada doğumun gerçekleşebileceği zamana kadar beklemeye alır. Hastanede muhtemelen şu sorulara cevap vermeni isteyeceklerdir:
Suyun geldi mi, geldiyse ne zaman?
Kanaman var mı?
Sancılanıyor musun? Hangi sıklıkla ve ne kadar süreyle?
En son ne zaman ve ne yemek yedin? Paylaşman gereken diğer önemli bilgiler varsa mutlaka söyle. Tıbbi problemlerin, hamilelik sırasında aldığın ilaçlar, varsa yaşadığın komplikasyonlar, varsa nelere alerjin olduğu gibi bilgileri paylaşmalısın.
Comments