8. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir? Zaman akıp geçiyor ve bebeğin gittikçe büyüyor. Böylece yapabildikleri de artıyor. İşte 8 aylık bebek neler yapar sorusunun cevapları:
Bir oyuncağı arayıp bulmalı ve elinin içine alabilmelidir.
Duyduğu bir sese dönebilmelidir.
Tuttuğu bir şeyi bir elinden diğerine geçirebilmelidir.
Ayakta tutulduğu zaman ayaklarının üzerine bir miktar ağırlığını verebiliyor olmalıdır.
Ulaşamayacağı bir oyuncağı almaya çalışabilir.
Ellerinin güçlenmesi ile tuttuğu nesneyi iyice kavrayabilir. Hatta, 8 aylık bebek davranışları incelendiğinde, bebeğin elindeki oyuncak ya da herhangi bir nesnenin alınmasına itiraz ettiği görülür.
Bir yere veya birine tutunarak ayağa kalkabilir.
Otururken ayağa kalkabilir.
Evet ya da hayır kelimelerinin anlamlarını bilir. Tabii her zaman bu kelimelere uymaz.
Mobilyalara tutunarak sıralayabilir.
Yabancı korkusu bu ay daha net bir şekilde görülebilir.
İşaret edebilir, biri giderken arkasından “baş baş, hoşça kal gibi vedalarla el sallayarak eşlik edebilir.
Bağırarak ya da ses çıkartarak dikkat çekmeye çalışabilir.
Bazı kelimeleri bilinçli bir şekilde söylemeye çalışır.
Gitmek istediği yöne doğru emekler.
Bir yere yaslanarak ayakta durabilir.
Elindeki bir şeyi bilinçli bir şekilde yere bırakabilir. Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından bir kaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar.
8. Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır? Sekizinci ayda artık bebeğinin yaptığı hareketleri inceleyerek değil, ona daha fazla şeyler öğreterek onun gelişimine faydalı olabilirsin. Bu açıdan, 8 aylık bebeğin zeka gelişimi için ne yapılmalı sorusuna, işine yarayacak bazı cevaplar sıraladık.
Karşılıklı konuşmanın önemli olduğu bir dönemdesiniz. Örneğin onu bezlerken ya da banyo sonrası masajında uzuvlarının ismini söyleyerek bebeğinin bedenini tanımasını sağlayabilirsin. “Bak elin, bu ayağın” gibi…
Birlikte fotoğraflara bakıp onun da sima olarak tanıdığı kişilerin isimlerini ya da dayısı, amcası ya da anneannesi ise “bak anneannen” diyerek tanıdığı yüzlerin nesi olduğuna dair bilgi verebilirsin. Sokağa çıkarken etraftaki şeyler hakkında konuşabilir, giydirdiğin kıyafetlerin ismini söyleyebilirsin.
Onun da görebileceği bir şekilde oyuncağını yakın ve uzanabileceği yere saklayarak oyuncağın –bir adı varsa adı ile- nerede olduğunu sorabilir ve bulmasını sağlayabilirsin. Oyun sepetini boşaltıp doldururken sepetin içine oyuncak atmasına izin verebilirsin. Bu 8 aylık bebeğin fiziksel gelişimi için de yararlı olacaktır. Sonrasında ise, attığı her oyuncağın ismini söyleyerek öğretebilirsin.
Bebeğinin karşısında durarak ona bir top yuvarla! Sonrasında ona “Bak top yuvarlandı” ya da eğer top zıpladıysa, “Bak top zıpladı ” de! Böylece, kelimelere dair detayları öğrenmesini sağlayabilirsin.
Comments