top of page
Yazarın fotoğrafıOkan Bal

Anne Baba Kavgalarından Çocuklar Nasıl Etkileniyor

Aile içi çatışmaların çocuklar üzerindeki olumsuz etkisi nelerdir? Öncelikle şu duruma bir açıklık getirmek gerekiyor; çatışma maalesef çok yanlış anlaşılan ve kötü karşılanan bir durumdur, halbuki evliliklerin doğasında olan ve sorunların çözülmesi ve mutluluk için atılan çok önemli bir adımdır. Düşünün sorunlar gizleniyor ve bastırılıyor, sorun yokmuş gibi yaşanıyor, sonrasında çok daha büyük patlamalar yaşanmıyor mu?

Fakat ailelerimizde çatışma=kavga gibi bir denklem kuruluyor .Neden? Çünkü bizler öncelikle çatışmaları gizliyor ve sonrasında karşı saldırıya geçiyoruz arkasından da kavga başlıyor! Ya da çatışmaları olduğu gibi ortaya koyuyoruz bu çok iyi ama YANLIŞ formatta ya da uslupda.

Evliliklerde ilişkinin gelişmesi ve oturması için çatışma noktalarının ortaya konup tartışılması gerekiyor, tabii ki doğru kelimeler ve uslup seçilerek.

Çocuklar aile içi çatışmalardan değil kavgalardan olumsuz etkilenir.

Aile içinde beceri yoksunluğundan dolayı doğal çatışma ve tartışmalar bir anda kavgaya, aşağılamaya ve hakaretlere dönüşebilir. Böyle bir duruma şahit olan çocuklarda önce bir korku ve çekingenlik oluşumu görülür. Bu kavgalar arttıkça ve sürekli oldukça çocuk içe kapanıp aşağılık duyguları yaşayabilir. Daha ileri yaşlarda da kendine güven sorunları ile karşılaşabilir.

Çocuklar bu ortamlarda genelde arada kalırlar ve anne ya da babası tarafından kendi tarafına geçmeleri konusunda zorlanırlar. Hiçbir çocuk anne babası kavga etsin ya da boşansın istemez. Bu yaşananlar çocukların daha sonra yaşayacakları ikili ilişkilerde güvensiz yapar ve aile kuruma olan inançları ciddi oranda sarsılır. Bunun yanı sıra çocukların okul başarılarında önemli düşüşler, okuldan kaçmalar (özellikle ergende) görülebilir. Daha küçük yaşlardaki çocuklarda geç konuşma, davranış bozuklukları (alt ıslatma, ileri derecede yaramazlıklar, saldırgan davranışlar) oluşabilir.

Özetle aile içi çatışmaların (ki olması gerekir) doğru iletişim yollarıyla eşler arasında tartışılıp işi kavgaya dönüştürmeden çözmek gerekiyor, eğer çatışmalar sık sık kavgaya dönüşüyorsa bir yerlerde yanlışlar yapılıyor demektir, bu durumda hemen bir uzman yardımı almak en doğru yoldur. Kavga ortamında (şiddet, aşağılama, yüksek ses) büyüyen çocukların kişilik gelişimi ciddi anlamda örselenmekte olup yukarıda belirttiğim davranış bozuklukları oluşmaktadır.

Bu durumda eşler çocuklarına bunu yaşatmaya hakları olup olmadığını ciddi bir şekilde düşünmelilerdir, çünkü ileride onların başarısız ve mutsuz olmaları en başta kendilerini mutsuz edebilir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page