top of page
Ara
Görsel dikkat alanında bozulmalar varsa uygulanabilecek önerier:
* Oyun, çocuklar için çok önemli bir duygusal araçtır. Ancak oyuncakların devamlı ortada ve dağınık biçimde durması, okul çağı çocuklarının ders çalışması gerektiği zamanlarda dikkatini dağıtabilir. Bu nedenle oyuncakları dolap içerisine yerleştirmek iyi bir fikir olabilir. Unutmayın, oyuncakları tamamen ortadan kaldırmak çözüm değildir, çocuğun oyuna ihtiyacı vardır. Dersler bittikten sonra oyun zamanı başlayabilir.
* Çocuğun odası mümkünse sade olsun. Duvar kağıdı, halı deseni, nevresim deseni çok renkli ve büyük desenli olmasın.
* Çalışma masasının üstünde bilgisayar, televizyon, play station gibi dikkat dağıtabilecek unsurlar olmasın. Şayet bu mümkün değilse ders çalışırken bilgisayar ekranı kapalı olsun veya üzerini bir örtü ile örtün.
* Çocuk, ders çalışırken çalışma masasının üstünde o gün çalışacağı ders kitapları, defteri, kalemi ve silgisi dışında başka bir ders materyali olmasın.
* Görsel dikkati dağınık olan bir çocuğun ders çalışırken yüzünün kapıya dönük değil duvara dönük olması önemlidir. Mümkünse bu duvar boş ve açık renk olsun.
İşitsel dikkat alanında bozulmalar varsa uygulanabilecek öneriler:
* Çok basit, sade ve net cümleler kurun.
* Arka odadan seslenerek ondan bir şey istemeyin. Onunla konuşurken yanına gidin ve göz teması kurararak (hattta mümkünse ona dokunarak) sade bir dille isteklerinizi aktarın.
* Konuşma esnasında yüksek sesli müzik, televizyon sesi veya başka konuşmalar çocuğunuzun dikkatini dağıtabilir. Bu nedenle çocuğunuzla konuşurken ortamda bu seslerin olmamasına gayret edin.
* Aynı anda birkaç şey istemeyin. Örneğin “Şimdi bana çorap çekmecenden siyah çorabını getir, sonra benim odamdan gözlüğümü al ve mutfaktan bir bardak su alarak yanıma gel” dediğinizde bu isteklerinizden en az bir tanesi işitsel dikkati dağınık bir çocuk tarafından unutulur. Bu nedenle isteklerinizi tek tek söyleyin.
* Yüksek sesle veya azarlayıcı bir ses tonu ile konuşmak çocuğun dikkatini konuşulan şeye değil “Acaba ne yanlış yaptım?” düşüncesine odaklanmasına vesile olabilir. Bu nedenle sakin ve tutarlı bir ses tonu ile konuşmaya gayret edin.
Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Danışmanlık Hizmeti
(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.
bottom of page
Comments