1.Kas ağrısıAğrı, Amerika Kaygı ve Depresyon Derneği’ne (Anxiety and Depression Association of America) göre, kaygı bozuklukları için çok yaygın bir belirti olabilir. Kas gerginliği, vücut ağrıları ve baş ağrıları gibi ağrıları buna dahil etmek mümkün.
2.Baş ağrısıŞiddetli baş ağrıları, kaygının çok yaygın belirtilerinden biridir ve başın her bölgesi (ön, arka, üst, alt), boynun arka kısmı ve omuz kasları gibi pek çok yerde görülebilir. Aşırı kafein tüketimi de baş ağrılarını tetikleyebilir.
3.BitkinlikKaygı ve depresyon gibi sorunlar, düzgün bir uykuuyumamıza engel olabilir ve kendimizi daha yorgun hissetmemize sebep olabilir.
4.Sindirim bozukluklarıKronik kaygı bozukluğu olan kişilerde sıklıkla sindirimde sorunlar yaşanır; özellikle de hassas bağırsak sendromu. Karın ağrısı, kramp, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıklara sebep olan hassas bağırsak sendromu olan kişilerin, bazı yemeklere ve stres gibi durumlara karşı daha fazla hassasiyet gösteren kolonları vardır.
5.Şeker bağımlılığıStresliyken vücudumuz daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu da bu enerjinin hemen sağlanmasını gerektirerek vücuda en hızlı şekilde enerji verecek olan şekerli yiyeceklere karşı bir istek oluşturur. Ancak karşılanarak artırılan şeker ihtiyacı yeniden düşeceğinden bu bir döngü halini alır.
6.Uyku sorunlarıUykusuzluk ve uyku esnasında sık sık uyanma, kaygı bozukluğu olan insanların karşılaştığı en sık sorunlardandır. Üzüntü ve sürekli düşünme hali, kişiyi rahatlamaktan alıkoyar ve bu yüzden de bir türlü “devreleri kapatamayız”. İngiltere’deki akıl ve ruh sağlığı kurumlarından olan Mind, yatak odalarını rahatlatıcı bir alana dönüştürmeyi, yenilip içilene dikkat etmeyi ve nefes tekniklerini denemeyi öneriyor.
7.Ruh halinde ani değişimlerRuh halindeki beklenmedik değişimler, hormon dengesizliği, zihinsel yorgunluk ve korku gibi kaygıyla ilgili pek çok şeyden kaynaklanır.
8.Odaklanma sorunlarıBir şeye odaklanamamak kaygının belirtilerinden biridir. Odaklanma, çok fazla enerji gerektirir ve kaygının sebep olduğu üzüntü de sıklıkla kişilerin kendilerini bunalmış hissetmelerine sebep olabilir.Okan BalUzman Psikolojik Danışman ve Aile TerapistiSorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.
Comments