Asperger Sendromu Tanısı
Genellikle 4-11 yaşları arasında Asperger sendromu tanısı konulmakta olup, Aspergerin tipik özellikleri olan sosyal etkileşimde bozukluk, tekrarlayıcı davranışlar, bilişsel gelişim eksikliği ve aşırı içe kapanıklık aranır. Çocuklar farklı ortamlarda gözlemlenir ve öğrenme tarzı, motor gelişim, güçlü ve güçsüz yanları ve bağımsız yaşam becerilerine bakılır. Yetişkinlere Asperger tanısı koymak daha zordur. Otizmde olduğu gibi Asperger sendromunda da erken tanı çok önemlidir.
Asperger Sendromu Belirtileri Yaşam boyu devam eden etkileri ile Asperger sendromu çocuk, genç ve yetişkinleri etkilemektedir. Rutini seven, sosyal becerilerinde zayıf olan Asperger sendromlu çocuklar 2 yaşından itibaren konuşmaya başlar. Bu özelliği ile de otizmden ayrılır. Okul öncesinde belirtileri ile yaşıtlarından ayrılan Asperger sendromlu çocuklarda görülen tipik özellikler şöyledir:
Konuşabilmelerine rağmen sohbeti başlatma ve sürdürmede zorluk yaşarlar.
Rutini sever, değişiklikten hoşlanmazlar.
Aşırı derecede içine kapanıktırlar.
Tekrarlayıcı davranışlar sergiler, tekdüze konuşurlar.
Karşısındaki konuşurken değişen ses tonunu anlamaz, esprileri algılayamazlar.
Konuşmalar resmi, göz kontağı zayıftır.
Bir iki konuda aşırı ilgili olup detaycı olabilirler.
Sevdiği konularda aşırı konuşur, tek taraflı sohbete dalarlar.
Motor becerilerinde yaşıtlarına göre öğrenme daha geç gerçekleşir. Bu belirtilerden birisi görülen çocuğun Asperger sendromuna yakalandığı anlamı çıkarılmamalıdır. Asperger sendromunun tam anlamı ile koyulabilmesi için bu belirtilerin birkaçının birden çocukta görülmesi gerekmektedir. Ayrıca sosyal durumlar içerisinde de çok ciddi problemler görülmesi gerekmektedir.
Comentarios