Coğrafya Dersi Nasıl Çalışılır
Sorunun ne istediği iyi anlaşılmalı, olumlu ya da olumsuz olduğu tespit edilmelisiniz,
Sadece bilgi ile hareket edildiğinde gerekli başarıya ulaşılamaz. Özellikle yorum, grafik okuma ve basit sayısal özellikler bilmelisiniz.
Tablo, grafik sorularında verilen bilgilere dikkat edilmeli ve seçenekler ile ilgisini kurmalısınız.
Soruyu okuduğunuz zaman soruyla ilgili hiçbir fikriniz yoksa bile mutlaka seçenekleri okuyunuz. Seçeneklerdeki bilgiler sizi bazen doğruya götürebilir. Örneğin seçeneklerde üç ya da dört seçenek aynı özelliği ifade edip, benzer şeyler olabilirler. O zaman hiçbirisi doğru cevap olamaz.
Doğru cevaba ulaşmak için seçeneklerin elenmesi yöntemi coğrafya dersi için oldukça geçerlidir, iki seçeneğe indirildiği zaman, ilk düşünülen seçeneğin işaretlenmesinde sakınca yoktur.
Sınavdan önce dünya ve Türkiye haritalarını incelemekte yarar vardır, önemli doğal ve beşeri olayların yerlerini bilinmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Coğrafya soruları 9-10. Sınıf müfredatına uygundu.
Coğrafi konum, Dünya’nın Şekli ve Hareketleri konularından soru gelmedi.
Tablo ve grafik yorumlama ile ilgili soru yoktu.
Önceki yıllarda sordukları soruların çok benzerleri vardı. Örneğin; horizonlaşmamış toprak, kesir ölçek kullanmanın avantajı gibi vurguladıkları konular bu yıl da soruldu.
Coğrafya sorularının en dikkat çekici yanı; soru sayısının 12’ ye düşmesine bağlı olarak birden fazla konunun birbiriyle ilişkilendirilerek sorulmasıydı. Böylece az soruyla çok konu taranmış oldu.
Örneğin; ortak payda: bölge konusu iklim tipleri konusuyla, çevre ve insan konusu harita konusuyla, toprak tipleri konusu izohips konusuyla coğrafyanın bölümleri konusu ekonomik faaliyetler konusuyla ilişkilendirilerek soruldu.
Coğrafya Konuları
Coğrafi Konum
Dünyanın Şekli ve Hareketleri
Harita Bilgisi
İklim Bilgisi
İç ve Dış Kuvvetler
Nüfus-Yerleşme -Göç (Beşeri coğrafya)
Ekonomik faaliyetler
Ortak Payda: Bölge
Coğrafya Dersi Nasıl Çalışılır
Comments